انواع جبهههای هوا
بسته به حرکت تودههای هوا، انواع مختلف جبههها که هر کدامـ خواص خود را دارند تشکیل میشوند. این جبههها عبارتند از:[۲]
- جبهههای گرم: یک جبهه گرمـ، جبههای است که در طول آن، هوای گرمـ جانشین هوای سرد میشود. در صورتیکه که جهت حرکت تودههای هوا به طریقی باشد که هوای گرمـ به تدریج از روی سطح زمینی عبور کند که قبلـاً در آن جا هوای سرد وجود داشته است، جبهه تشکیل شده، جبهه گرمـ خواهد بود. بر روی نقشههای هواشناسی، جبهه گرمـ معمولـاً به صورت نیمـ دایرههای سیاه رنگ و در سمتی که جبهه به آن طرف حرکت میکند رسمـ میشود. بر روی نقشههای چاپی، جبهه گرمـ با خط پر رنگ و قرمز مشخص میشود. حاصل شکل گیری جبهه گرمـ ایجاد پوشش نسبتاً ضخیمـ ابر بر روی سطح جبهه و در نزدیکی دنباله آن و بارندگی یکنواخت است.
- جبهههای سرد: در جبهههای سرد، هوای سرد جانشین هوای گرمـ میشود. تیغههای سیاه رنگ بر روی خطی که جبهه را نشان میدهد، علـامت جبهه سرد هستند و همیشه بر روی جهتی قرار داده میشوند که جبهه در آن مسیر حرکت میکنند. بر روی نقشههای هواشناسی جبهه سرد با خط پررنگ آبی مشخص میشود. حاصل تشکیل جبهه سرد بوجود آمدن ابرهای کومولوس و کومولونیمبوس، همراه با بارندگیهای رگباری است.
- جبهههای ساکن: اگر دو توده هوای گرمـ و سرد توسط یک جبهه از همـ جدا شدهباشند، تشخیص جبهه به رفتار آن بستگی دارد. اگر جبهه در جهت هوای گرمـ جابه جا شود، جبهه سرد است و اگر در جهت هوای سرد جابه جا شود، جبهه گرمـ است. اما اگر تودههای هوا در حرکت نباشند، جبهه به حالت سکون در میآید. در واقع جبهه ساکن، جبههای است که در جهت افقی دارای حرکات بسیار کمی بوده و تقریباً اصطلـاحی است که به مرز تودههای هوای ساکن گفته میشود و بر روی نقشههای هواشناسی با ترکیبی از جبهه گرمـ و سرد نشان داده میشود.
- جبهههای بند آمده: جبهه بند آمده از ادغامـ جبهههای سرد و گرمـ تشکیل میشود. اگر یک جبهه سرد از یک جبهه گرمـ پیشی گیرد، نتیجه کار یک جبهه بندآمده است. با نزدیک شدن به جبهه بندآمده، سیستمـ ابر یا بارندگی حاصل از آن بسیار شبیه یک جبهه گرمـ است، زیرا تشکیل دنباله توده هوای گرمـ قبل از جبهه تغییری نکرده است. با گذر جبهه، ابرها و بارندگی متعاقب آن از نوع جبهه سرد خواهد بود.
علیزاده، امین. اصول هیدرولوژی کاربردی. انتشارات دانشگاه امامـ رضا.
ویکی واژه تصادفی